Chi/Qi/Prana

Urinblåse meridianen
Alla funktioner och organ i kroppen länkas samman av energikanaler där chi flödar. De här energikanalerna kallas meridianer inom den orientaliska medicinen och nadis i den yogiska terminologin.
Chi flödar ständigt genom dessa meridianer. Färden börjar i lungorna och går sedan i tur och ordning vidare genom tjocktarm, mage, mjälte, hjärta, tunntarm, urinblåsa, njurar, hjärtsäck, trippelvärmare, gallblåsa och slutligen genom lever.

OBALANS

En chi-obalans påverkar alla andra delar av systemet. Om chi-flödet är stoppat i en kroppsdel påverkar det andra delar i kroppen som får strypta energiflöden. Det talas inom olika österländska traditioner om att cirkulation är hälsa medan stagnation är ohälsa. Chi flows where attention goes!

Urinvägsinfektion

Om du känner att du har en urinvägsinfektion i antågande kan du testa att ligga i dessa Yin övningar 3-5 minuter eller längre. Du stimulerar då meridianerna till urinblåsan (se bild) och kan åstadkomma en förändring i energiflödet, både i meridianen och i det organ som den är förknippad med.
När jag har haft lite känningar har detta avstyrt en infektion. Och jag rekommenderar dig att testa.

Fjäril

Hjälper dig att släppa spänningar i länd- och korsrygg och runt bäckenet, ger en skön stretch åt lårens baksida och har en återhämtande och lugnande verkan.

Sitt upprätt, för ihop fotsulorna, andas in och på utandning lutar du dig sakta framåt tills du når den första gränsen. Stanna där, slappna av i nacken och andas djupt. Du kan ta hjälp av ett block, kudde eller bolster att stödja huvudet emot om du känner smärta i ryggen eller har svårt att luta dig framåt. Du kan också lägga en kudde under knäna om du känner obehag i baksida lår och höft eller att det böjda knäet inte når ner till golvet.
Stanna i 3-5 minuter.

Relaterad bild

 

Sfinx

Positionen påverkar ländryggen och bäckenet.

Ligg på mage med underarmarna längs sidorna och placera händerna rakt framför dig. Dra tillbaka armbågarna rakt under axlarna och lyft upp överkroppen. Häng inte på axlarna. Vila gärna huvudet mot ett block. Bäckenet och fotryggen är i golvet.  Slappna av i benen, sätet och magen. Lägg gärna en kudde under bröstkorgen så hjälper du armar och axlar att hålla uppe överkroppen.
Stanna i 3-5 minuter.

Sadel/Halv sadel

Positionen påverkar ländryggen, knäna, låren och fötterna.

Ställ dig på knä, gå sakta bakåt med överkroppen och sätt dig på hälarna med knäna isär. Om du inte kommer ner med sätet mot hälarna kan du placera en kudde i knävecken, eller sätta dig på ett block. Du kan även välja att ha ett ben rakt (halv sadel).

Luta dig bak på händerna, armbågarna eller lägg dig ner på rygg mot golvet med armarna längs sidorna eller ovan huvudet. Du kan också placera ett bolster i ryggen för att minska belastningen i ländryggen.
Stanna i 3-5 minuter.

yogautmaning josefine bengtsson saddle

Trollslända

Positionen sträcker baksida lår, insida lår, ländrygg och axlar.

Bildresultat för dragonfly yin yoga

Sitt upprätt med benen isär, andas in och på utandning luta dig fram mot golvet med rund rygg så nacken får vila. Slappna även av i fötterna och knäna. Lägg gärna en kudde i vardera knäveck för att avlasta ryggen om du inte når ned med dem i golvet. Stanna i 3-5 minuter.

Avsluta alltid med vila 5-10 minuter.

Yin Yoga

Flera positioner för urinblåsan:
Sälen
Halv fjäril
Trasdockan
Framåtböjning
Fyrkant
Snigeln
Halvt skosnöre

Meridianerna

Urinblåsan (Bladder) påverkar starkt ryggmärgen och nerverna. Ett pansar längs denna meridian är ett vanligt resultat av de emotionella spänningar som det dagliga trycket från vår omgivning skapar.
Funktion
Urinblåsans uppgift är att upprätthålla en normal vätskenivå i kroppen. Urinblåsans och njurarnas meridian utgör ett par och urinblåsan spelar en avgörande roll för att stimulera och reglera njurarnas funktion.
Orsak till sjukdomssymptom
Belastning på njurarna är ofta en orsak till besvär med urinblåsan.
Symptom från störningar i urinblåsan

Ryggradssjukdomar som skolios och andra problem med ryggmusklerna, inflammation i ischiasnerven, inkontinens, sängvätning, urinvägsinfektion, kroniska hudsjukdomar, ledgångsreumatism och gikt är några av symptomen.

Urinblåsans meridian är kopplad till bröstkota nr 12 (TH 12)

Kommentera