Trä är elementet som aktiverar energi, som får saker gjorda och som utvecklar och låter både människor och situationer växa. 

Man brukar börja med elementet trä när man beskriver de fem elementen i kinesisk medicin för att det är där energin börjar röra sig för att växa.
Trä är länkat till våren, växtkraften och alla dess möjligheter, i ditt liv, i din hälsa, för hela samhället och universum.

Chi/prana/livskraft

Prana är det man i yogatraditionen definierar som livskraften som finns i allt levande. Prana rör sig i kroppens meridianer och yogans rörelser ökar flödet och framkomligheten av pranan i kroppen. Olika andningsövningar ökar kroppens kapacitet att hålla prana i kroppen och man kan även rikta energin på olika sätt.

Vi kan få prana av ren mat (mat som inte är processad) som ger kroppen näring, av luften vi andas, solen och av våra relationer när de är i balans.

Trä-elementet

I naturen är träelementet relaterat till våren och de unga gröna skotten, viljan att leva och bli till. Träelementet svarar för ett fritt energiflöde som ser till att våra känslor är harmoniska och förebygger känslomässig stagnation. Träelementet spelar en stor roll i kroppens avgiftnings-processer. Och det regerar över senor, ligament, naglar, små muskler samt nerver. Ilska är den känsla som skapar obalans i träelementet.
Enligt din inre bioklocka har levern sitt högsta flöde mellan klockan 01 och 03 på natten.

Obalans

Vad händer då när vi inte har balans i detta element? Känslor som ilska och irritation kan upplevas. Vi kan också känna av högt blodtryck, hjärtproblem, fysisk spänning och låsningar i bindväv, leder och försämrat blodflöde på grund av inre spänningar. Framförallt runt nacke och hals. Vid obalans är träelementet en stor del av stress och stresskador.

I dagens välfärdssamhälle är det vanligt att levern belastas och en grundläggande orsak är en förstoppad och förgiftad grovtarm. Levern avgiftar sig via tarmen och om inte tarmen släpper avfallsprodukterna får toxinerna gå via blodet fram och tillbaka mellan lever och tarm.
Symptom på belastning av levern är bland annat huvudvärk, hudsjukdomar, bihåleinflammation och ögonsjukdomar.

Balans

Om det är i balans tillåter det saker och ting att växa i sin egen takt och växa mot en klarare balans för allting i hela universum. Du har då god självkänsla, självförtroende och förmåga att planera och fatta beslut. Du känner kärlek, visar vänlighet, är entusiastisk och har en stark livsgnista.

Lever – meridianen

Levermeridianen startar på stortån, går längs insidan av benet förbi ljumsken. Sedan sicksack över bålen för att sluta lite under bröstet.

Gallblåsa – meridianen

Meridianens första punkt ligger vid ögats ytterkant. Därifrån gå den förbi örat, tillbaka ovanför ögat, upp vid sidan av huvudet, ner längs nackens utsida och till trapezius högsta punkt. Sedan sicksack ner längs kroppens utsida, över baken och därefter längs benens utsida, ner till fjärde tån.

Yin-pass – positioner

A little bit uncomfortable now, very comfortable later.

Fjäril

Draken

Grodan

Sfinx med stöd

Trollslända

Trollslända mot vägg

Kommentera