Vi lever våra liv till stor del framför kroppen och böjer oss hellre framåt och plockar upp något vi tappat, än bakåt. Att göra bakåtböjningar kan vara en motvikt till allt detta. Vid en bakåtböjning öppnar du upp hjärtat vilket ger både energi och glädje.

En bakåtböjning är som livet, den kräver energi, viljestyrka, hängivenhet, disciplin och tålamod. När du gör en bakåtböjning står du öga mot öga med din fysiska gräns, du utmanar sinnet och lär dig sakta ner… och att andas.

Bakåtböjningar är en viktig del i yogan som behöver praktiseras regelbundet för att skapa balans i kroppen och släppa på fysiska och emotionella spänningar.

Vägen till din brygga

Om du inte är van vid bakåtböjningar kan en halv brygga vara en bra förberedelse för att bygga upp styrka och rörlighet. I början kan det vara svårt att komma upp i en hel brygga just för att musklerna på framsidan av kroppen är stela – de är ju så vana att böja sig åt andra hållet. Men sen… när du ska upp i full brygga ska du få lite tips.

1. Visualisera bryggan.

Tänk dig kroppen som en bred upp- och nervänd bokstaven U. Att göra detta kommer att förhindra ett vanligt fel som att du bara böjer dig i ländryggen (de fem ryggkotorna mellan ryggraden och bäckenet). Vilket ger onödigt tryck på ländryggen och kan orsaka skada. Tänk istället på att förlänga ryggraden och lyfta bröstet bort från mattan.

2. Kontrollera linjeringen.

Titta på bilden. För mig var det bra tips att vila blicken mellan tummarna och hålla knäna i linje med höfterna.

3. Stärk kroppen med andra yogaposer. Arbeta mycket med bakåtböjningar. Det finns många asanas som hjälper till att bygga styrka som förbättrar dina bakåtböjningar. Jag rekommenderar bågen (Dhanurasana), kamelen (Ustrasana)och gräshoppan (Salabhasana).
4. Kom ihåg att vila.

Så här gör du:

STEG 1
Börja med att ligga på rygg med böjda knän och fötterna på golvet höftbrett isär. Fötternas utsidor ska vara parallella.

STEG 2
Böj armbågarna och placera händerna på vardera sida av huvudet axelbrett isär med fingrarna riktade mot axlarna.

STEG 3
Tryck ner fötterna och händerna samtidigt, lyft höfterna och sträck ut armarna. Fortsätt trycka ner fötterna med stortån, sträck ut bröstet från fötterna och håll kvar här under minst fem djupa andetag.

När du känner dig stabil i bryggan kan du experimentera med olika variationer som att lyfta hälarna, flytta in händer och fötter eller försiktigt lyfta ett ben – det är en utmaning! 

Fördelar med bakåtböjningar

  • Sträcker ut bröstet och lungorna
  • Stärker armar, handleder, ben, rumpa, mage och rygg
  • Ökar energi
  • Kan motverka depression
  • Stimulerar sköldkörteln och hypofysen

Kommentera