Yin och Yang – balanserar livet

Yin och Yang är inte två skilda fenomen utan två aspekter av samma energi. Ljus kan inte finnas utan mörker, kyla kan inte finnas utan värme och så vidare. Här är några av egenskaperna för Yin och Yang:

Yin är mörker / Yang är ljus
Yin är Kvinna / Yang är Man
Yin är passiv / Yang är Aktiv
Yin är Månen / Yang är Solen
Yin är Regnet / Yang är Solskenet
Yin är Udda tal / Yang är Jämna tal
Yin är Jorden / Yang är Himlen
Yin är Vattnet / Yang är Bergen
Yin är Vintern / Yang är Sommaren
Yin är Kyla / Yang är Värme
Yin är Tigern / Yang är Draken

Tack och lov finns inte Yin utan Yang och vice versa annars kunde man ju tycka att kvinnan dragit nitlotten i detta livets ”lotteri”. För att visa det har man skapat den uråldriga symbolen med de två dropparna som omsluter varandra. Yin med lite Yang i och Yang med lite Yin i. Livets cocktail!

Meridianerna (läs mer här) och kroppens organ har en dragning åt att vara Yin eller Yang och balanserar varandra inbördes. I obalans eller i sjukdomstillstånd går det att välja att aktivera eller dämpa meridianerna beroende på hur de förhåller sig till ett, ur kroppens helhets syn, balanserat läge.

Om kinesisk medicin

TCM (Traditionell Kinesisk Medicin) är en av världens mest omfattande läkekonster där målet är att analysera förändringar av kroppen. Alla sjukdomar börjar med en funktionsrubbning, och det är denna förändring man vill upptäcka redan innan det blivit en manifest sjukdom av den. De huvudsakliga behandlingarna för att återskapa balansen är, akupunktur, Qi Gong, akupressur och TuiNa (massage, ledmobilisering). Målsättningen är då att öka människans självreglerande kapacitet. Till skillnad från västerländsk medicin som bygger på att identifiera, angripa och eliminera en sjukdom.

Man säger att en sund person har en helt annan personlighet än en osund(!?). Och att osunda människor ofta blir ett offer för livsbruset och därmed förlorar sin livsenergi. Denna lärdom tar vi genast med oss, av den enda anledningen att vi kan påverka det själva:

  • God energi kan dra till sig goda människor och goda tillfällen.
  • Dålig energi drar till sig dåliga människor och olycka.

One thought on “Universums urkrafter Yin och Yang

  1. skulle verkligen behöva chi gong för att komma i balans!

    Tack för inspiration Lotta
    kram på dig

Kommentera