Te är bra för din hälsa

Om du dricker några koppar te om dagen är chansen stor att du lever ett friskare liv. Och till och med ett längre. För grönt te, vitt te och rooibos te är väldigt bra för hälsan. Mycket tack vare antioxidanter, som du kan läsa mer om nedan.

Drick te och få ut mer av din träning

När du tränar producerar kroppen fria radikaler. Dessa bryter ned kroppen och påskyndar åldrandet. Detta kan du motverka genom att få i dig antioxidanter. Och det får du i mängder från både grönt och vitt te. Drick gärna minst fyra koppar om dagen. Dessutom lindrar grönt te din träningsvärk då det verkar antiinflammatoriskt.

Te minskar stress och ökar koncentrationsförmågan

Är du nervös för att hålla ett tal eller har svårt att fokusera på en uppgift så drick gärna Grönt te, vitt te eller Oolong te.  De innehåller aminosyran theanin som verkar lugnande och koffein som piggar upp.
Koffein, som ökar prestationsförmågan, kan i vanliga fall orsaka stress, men det motverkas av theaninet. Te är alltså är bra sätt att få i sig koffein utan bieffekter.

Antioxidanter

Fria radikaler förstör cellerna i vår kropp och försämrar immunförsvaret. Vi åldras av dem och blir lättare sjuka. Fria radikaler uppstår som biprodukt vid träning och bland annat vid sjukdom, stress och rökning. Dessa fria radikaler motverkar du med hjälp av antioxidanter.

Grönt te och vitt te innehåller vitamin C och vitamin E som båda är antioxiderande. Men framför allt så innehåller te fenolföreningar som catechin. Dess antioxiderande effekt är mer än tio gånger så effektiv som C-vitamin eller betakaroten. Rooibos te innehåller fler olika typer av antioxidanter men i mindre mängder än grönt te och vitt te. En del av dem finns inte i vår normala dagliga kost.

Nu är ju te inte det enda sättet att få i sig antioxidanter. En sund blandning av frukt, bär och grönt är viktigt. Du kan dessutom köpa te som innehåller superfruits, till exempel blåbär, havtorn och goji.

Här hittar du goda wellnessteer.

Kommentera