”Saddle Pose is the most effective way I know to realign the sacrum and lower spine, re-establishing the natural lumbar curve that gets lost through years of sitting in chairs”, säger yinyogans ”grundare”, Paul Grilley.

EN INTENSIV POSITION

Sadeln är en av de mest intensiva positionerna i yinyoga. Den fokuserar på att sträcka ut framsida lår, samtidigt som den skapar en kompression i nedre delen av ryggen, den del som kallas för sakrum eller korsrygg.

Sadeln är en av yinyogans få bakåtböjningar, och en av få positioner som fokuserar på sakrum. En del kan känna hur positionen även påverkar bindväven runt psoasmuskeln, speciellt om du låter armarna vila ovanför huvudet. På så sätt kan du känna hur det sträcker inte enbart på framsida ben, utan även i höftböjaren och bålens bindväv. När vi släpper spänningar i psoasmuskeln upplever vi ofta att det går lättare att andas och vi känner en öppning i bröstet. 

Psoasmuskeln börjar nere i höfterna och fäster hela vägen upp till diafragman (vår viktiga andningsmuskel) som i sin tur är kopplat till Perikardium (hjärtsäcken).

DINA BEGRÄNSNINGAR

Sadeln skapar ofta en känsla av obehag kring sakrum och ländrygg. Ett av syftena med positionen är att skapa kompression i detta området, och det kan skapa en känsla av rädsla då det är något de flesta inte är vana vid. Detta är normalt. Sadeln är en otroligt terapeutisk position som påverkar både fram och baksida av området kring bäckenet samtidigt. Dock kan det också vara så att man hindras från att komma ner på rygg p g a spänningar på framsidan av kroppen, framförallt låren. Och av den anledningen bör man ta det successivt. En del känner enbart framsida och andra enbart baksida av kroppen. Se det som en process, lyssna in var din gräns går och respektera din kropps begränsningar.

SADELN – VARIATIONER


Sitt på bolster eller block för att komma upp med sätet lite. Det skapar mindre belastning på framsida lår.

Att luta sig mot ett bolster tar bort en del av intensiteten. Du kan göra både både halv och hel sadel, lägg något under knäna eller fotrygg om du behöver extra stöd där. Sitt upprätt eller luta dig tillbaka. Armarnas position påverkar också upplevelsen.
Arbeta i halv sadel med böjda ben. 
Gör en halsadel och sträck ut ditt ena ben för att komma djupare.
Målet – full sadel utan props

Mer info om psoas

Läs mer om psoasmuskeln här.
Och vad naprapaterna anser om problem med svag psoas.

Kommentera