Omvandlingstabell

Det kan vara svårt att veta hur man ska räkna på alla olika recept. Organic Makers förklarar detta på ett enkelt sätt.

SÅ HÄR RÄKNAR DU UT OCH RÄKNAR OM.

Recept på hudvård kan anges i gram, milliliter eller procent. Organic Makers har mer och mer gått över till att ange recepten i procent, då det är det lättaste sättet att skala upp eller ner ett recept. Är du osäker på hur man räknar är det lättaste att göra 100 gram produkt, då motsvarar varje procent 1 g.
Recept angivna i % avser viktprocent, d.v.s förutsätter att du väger upp alla ingredienser. Många flytande råvaror har dock snarlik densitet och väger ungefär lika mycket som sin volym.

DENSITET : VIKT PER VOLYMENHET.

Densitet är, lite förenklat, en siffra som anger vilken vikt någonting har i förhållande till sin volym, i vårt fall vikt i gram per kubikcentimeter.
Allt har inte samma densitet.

  • Vatten har t.ex. en densitet på 1, vilket innebär att 100 g vatten = 100 ml vatten.
  • De flesta vegetabiliska oljor har som ett exempel en densitet på ca 0.93 och är alltså lättare än vatten. Det innebär att 100 ml olja väger ca 93 g.
  • Torkade örter har väldigt låg densitet. Lavendelblommor väger ofta kring 13 g per 100 ml.

För råvaror som inte är flytande beror densiteten även på t.ex. torrhetsgrad och storlek på korn. Därför kan densiteten på samma råvara variera beroende på tillverkningssätt. I Organic Makers omvandlingskalkylator kan du omvandla våra råvaror från milliliter till gram och från gram till milliliter. De flesta av våra råvaror finns att välja i drop-down-menyn i kalkylatorn. Klicka här för att komma till omvandlingstabellen.

ANDELAR I PROCENT?

Det bästa sättet att ange ett recept är i procent. Då kan du enkelt göra så mycket produkt du vill och räkna ut exakt hur mycket av varje ingrediens som ska ingå. Välj att antingen väga upp alla ingredienser eller mäta upp alla ingredienser. Oavsett vilket du väljer måste du hålla dig till ett av sätten. Det mest exakta är alltid att väga upp alla ingredienser med en noggrann våg.
Så här räknar du ut ett recept angivet i procent:
Ett recept som består av 70% olja, 20% vax och 10% örtextraktolja, räknas ut så här: Säg att du vill göra 300 g färdig produkt. Då multiplicerar du varje ingrediens procent med mängden produkt du ska göra, alltså: 0,7 x 300=210 g olja, 0,2 x 300=60 g vax och 0,1 x 300=30 g örtextraktolja.
Vill du mäta upp ingredienserna och i stället göra 300 ml, tar du samma mängder fast allt i milliliter. Den totala volymen blir något mindre om du mäter upp ingredienserna i stället för att väga.

MÅTT OCH VOLYM

1 miniskopa = 0,05 ml
1 kryddmått = 1 ml
1 tesked (tsk) = 5 ml
1 matsked (msk) = 15 ml
1 deciliter = 100 ml
1 liter = 1000 ml

INCI - Organic Makers

Vackra bilder och tips kommer från Organic Makers.