Fuktgel

Aloe Vera flakes 0,5 % (1 lätt rågat kryddmått är ca 0,5 g) 1,3 ml (1 krm= 1ml)
86 % rent vatten och/eller valfri hydrolat. 86 ml
Xanthangummi 1 % (eller Tarakärnmjöl 1,5%) 2,6 ml (1 krm= 1ml)
Glycerin 3 % 2,4 ml
Sodium PCA 2 % 1,6 ml
Makers Probiotika 3 %
Leucidal SF Complete 4 % 3,6 ml
Mjölksyra 5 droppar per 100 g fuktgel

Gör så här:

Väg upp vatten och/eller hydrolat i en bägare som rymmer ca dubbelt så mycket som receptets totala mängd med hjälp av en precionsvåg. Tillsätt Aloe Vera flakes och rör tills flingorna löst sig helt i vätskan. Du har nu gjort en 100% Aloe Vera-lösning!
Sätt behållaren med Aloe Vera-lösning på vågen och tara (nollställ) den. Väg i Sodium PCA, Glycerin och Makers Probiotika. Tara (nollställ) vågen mellan varje ingrediens. Väg upp Xanthangummit för sig och tillsätt lite i taget under omrörning. Rör ut xanthangummit noga, det kan behövas en elvisp med degkrokar (för att undvika att vispa in luft) för att få gelén helt jämn. Tarakärnmjöl är lite lättare att lösa upp.
Tillsätt sedan Leucidal. Tillsättningen av Leucidal gör blandningen lite mjölkig, detta är helt normalt och en effekt av Leucidalen.
Tillsätt slutligen 4-5 droppar mjölksyra för att skapa ett pH-värde på ca pH 4.5-5.0, som är aningens lägre än hudens eget pH-värde. Det är de bästa förutsättningarna för såväl probiotikan som din egen hud.
Häll upp gelén på väl rengjorda flaskor med pump. Använd ca en halv ärta stor klick gelé på rengjort ansikte innan ev. oljeserum, ansiktsolja och/eller creme eller balm.

Hydrolat eller inte hydrolat?

Du kan använda enbart renat vatten eller enbart hydrolat, eller en kombination av vatten och hydrolat efter egen smak. Hydrolater har i sig egenskaper för huden som är värdefulla i ett gel. Egenskaperna är olika för lika hydrolat. Vi valde en blandning av 50% renat vatten och 50% pepparmyntshydrolat för en frisk doft och renande verkan.

Tänk på att eftersom receptet endast innehåller vattenlösliga ingredienser är det med hydrolat du kan doftsätta; eteriska oljor blandar sig inte med vatten.

Vad är hydrolat?

Hydrolater är ett växtvatten som ger underbar doft och som har många hudvårdande egenskaper. Hydrolater är milda och kan användas direkt på huden eller helt ersätta vatten i hudvårdprodukter. Hydrolat tillverkas av den ånga som man extraherar eterisk olja med. När ångan kondenserar får man vatten som innehåller växtens vattenlösliga aromatiska molekyler och en liten mängd upplöst eterisk olja. Alla hydrolater från Organic Makers är ekologiska och okonserverade.

Renlighet och hållbarhet.

Fuktgelén måste konserveras enligt receptet om den ska hålla i mer än 2-3 dagar.
Om ditt kranvatten är utan anmärkning kan du använda vanligt kranvatten till receptet. Kranvatten kan du koka upp och låta knappt sjuda (minst 70 grader) i ca 10 minuter för bästa renhet. Låt kallna helt innan du använder det. Vill du vara på den säkra sidan att du har gjort det du kan för bästa möjliga hållbarhet ska du använda så kallat Renat Vatten.
Behållare och verktyg ska vara väl rengjorda när du använder dem. Diska noga med varmt vatten och diskmedel och låt torka.
Hållbarheten på gelén, om du är noga med renligheten när du tillverkar den, är några månader i rumstemperatur, vilket räcker gott och väl om du använder den dagligen. Gör du flera stycken, förslut dem väl och förvara i kylskåp tills du ska använda dem, så gäller hållbarheten från det att du börjar använda dem.