Det kan ta ett par månader för hud och hår att vänja sig av med din tidigare hudvårdsrutin men håll ut! Snart kommer huden att tacka dig. Den blir fräschare och håret blir friskt, starkt och vackert! Och dessutom garanterat giftfritt! Jag har hittat tips och recept i Tia Jumbles bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber och på Organic makers hemsida.

Många av ingredienserna har du säkert redan hemma men om du behöver köpa rekommenderar jag Organic makers som har det mesta eller Opella.

Enklaste ansiktsrengöring

Massera in ren kokosolja i hela ansiktet. Blöt en liten frottéhandduk med ljummet vatten. Stryk i ett par omgångar försiktigt bort oljan, skölj handduken mellan varven. Det enda vi behöver rengöra från huden är det yttersta lagret smuts, damm och partiklar. Konventionella rengöringsprodukter är ofta alltför effektiva, och torkar ut huden.

Enklaste ansiktsvatten

Äppelcidervinäger är antibakteriellt, och har ett lågt ph-värde, så att hudytan bibehålls sur och avskräckande för bakterier och virus. Eventuella småsår och finnar läker på nolltid. Blanda 1/3 äppelcidervinäger med 2/3 vatten så har du ett perfekt ansiktsvatten. Minska/öka mängden vinäger beroende på hudtyp.

Enklaste schampo

Blanda 1 msk bikarbonat + 1 tsk honung + 3 dl varmt vatten och du har världens bästa schampo. Massera noggrant in i hela hårbotten, skölj ur lika ordentligt. Med detta schampo behöver du inte tvätta håret mer än var 5:e till var 7:e dag. Öka/minska mängden bikarbonat och honung beroende på hårtyp.