Här hemma är det Minecraft som gäller!

Och jag vet inte hur länge jag har suttit och försökt att installera olika ”mods” och ”texture packs” för min 8-åriga son. Jag har googlat och kollat på klipp efter klipp på youtube för att göra det rätt men ändå har det blivit fel. Det ser verkligen busenkelt ut och den yngre generationen rör sig obehindrat mellan möjligheterna i detta spel i 3d där man bygger egna världar. Som ett virtuellt lego.

Så för dig som inte har koll och vill veta ska jag berätta hur man sätter upp Minecraft på en Mac.

 1. Skapa först ett konto för Minecraft, detta kan göras på Minecraft.net
 2. Ladda ner Minecraft för Mac OS X: http://minecraft.net/download Öppna zipfilen (Minecraft.zip) och dra den till din programkatalog. När du startar programmet och när du loggar in skapas alla kataloger under ”Bibliotek”/Application Support/Minecraft.
 3. Ladda ner Magic Launcher för Minecraft 1.4.5 (Version i nov 2012) Öppna zipfilen (Minecraft.zip) och dra den till din programkatalog.
 4. Ladda ner Modloader för Minecraft 1.4.5 (Version i nov 2012) Du hittar den här: http://www.9minecraft.net/
 5. Ladda ner ett jättepoppis mod som heter TooManyItems för Minecraft 1.4.5 (Version i nov 2012). Detta är en favorit hos min son men det finns massor av mods att välja bland. Jag har dock inte fått alla mods att fungera.
 6. Starta Magic Launcher och välj setup. Här kan du skapa flera olika konfigurationer om du vill, med olika mods. Jag har använt ”Default”världen. Välj Add– Här kan du lägga till de mods du har laddat ner. Tänk på att ”modsen” måste vara samma version som din installation. I mitt fall Minecraft 1.4.5. Lägg Modloader överst i listan. Du ser versionen längst ner till vänster när du startar programmet. Alla mods fungerar inte, om du inte får Ok på modet, ta bort det och testa ett annat. Eller googla på en lösning.
 7. När du är klar med installation av mods, klicka ok och Logga in.

Bra att veta:

 • VIKTIGT! ALLA mods måste vara i rätt version för att fungera, dvs samma version som ditt Minecraft. Se längst ner till vänster när du startar programmet.
 • Mods= Lägger till ”items” i ditt ”inventory”.Ger dig mängder av möjligheter att bygga inne i spelet (=E)
 • Världar = Alla dina världar sparas i mappen Saves under ”Bibliotek”/Application Support/Minecraft/Saves
 • Texture Pack= Ger dig en möjlighet att byta ut all Inventory i en värld t ex till Star Wars (Star Wars Texture pack = Minewars) eller något annat kul. Ladda ner texture packs och lägg dom i mappen ”Bibliotek”/Application Support/Minecraft/Texturepacks Man väljer texture pack när man startar sitt spel.
 • Skins= Du kan ändra ”gubbe” genom att byta skin. Det finns olika skins under tex: http://www.planetminecraft.com/resources/skins/ Spara ner ett skin på din dator och Logga in på minecraft.net > välj Profile/Change skin Starta programmet och du har fått en ny ”gubbe”.
 • Man kan släppa alla mods (uppzippade) direkt i katalogen Minecraft.jar somman skapar i bin-katalogen om man vill men jag tycker att det här är enklare. Om man använder binkatalogen ska man zippa upp minecraft.jar (sedan släng den) och döpa katalogen som bildas MInecraft till Minecraft.jar och deleta filen Meta.inf som ligger i den.
 • SÖKVÄG till Minecraft på PC: Start -> Run -> ”%appdata%/.minecraft” 
 • Bra sida för nedladdning av Mods, Texture packs och annat om Minecraft hittar du här. 
 • Om du får problem med att ladda mods i Magic Launcher, se hjälp här.
Tänk på att ta en backup av ”Bibliotek”/Application Support/Minecraft/ när grundinställningarna är gjorda. Så slipper du en massa onödigt jobb om något händer med installationen.
Lycka till!

 

Kommentera