Meditera för kärleksfull vänlighet – metta

Det har visat sig att vänlighet, medkänsla och kärleksfullhet är något vi kan skapa mer plats för i oss själva genom att utöva metta*. Forskning visar att mettameditation ger liknande positiva verkan som andningsmeditationen. Vi utövar samma icke-dömande närvaro till oss själva och vårt sinne. Samtidigt skapar vi aktivt utrymme för kärleksfulla tankar till oss själva, våra nära och människor omkring och egentligen hela världen. Det vi kan ge till oss själva och andra, tror jag det är lättare att själv ta emot.

*Metta betyder kärleksfull vänlighet (”loving kindness” på engelska), eller kärleksfull välvilja. Men det är ett svåröversatt ord, varför man ofta väljer att inte översätta det.

Så här gör du:

Den här meditationen bygger på principen att det vi ger energi och uppmärksamhet kommer att växa. Om du därför ger energi åt dina positiva och expansiva känslor, så växer de. Om du däremot ger energi åt ilska och irritation, så växer de.

Sitt i valfri ställning. Ta några djupa medvetna andetag. Blunda och fokusera på vad som händer vid in- respektive utandning. Upprepa 3 ggr, i tanken, tyst eller högt. (Man kan även välja en okänd person och en svår person) Jag brukar tala högt och låta klassen ta in orden. ❤
 

Tänk på

❤️

Dig själv-
Må jag vara trygg och beskyddad
Må jag vara fridfull

Må jag vara fylld av kärlek

❤️

En kär vän-
Må du vara trygg och beskyddad
Må du vara fridfull

Må du vara fylld av kärlek

❤️

Alla i din närhet och alla levande varelser i livet, även djur-
Må ni vara trygga och beskyddade
Må ni vara fridfulla
Må ni vara fyllda av kärlek

De första gångerna kanske det inte ger någon kännbar effekt alls. Men efter ett tag kan det till och med bli så att du önskar folk all lycka i världen i huvudet så fort du blir lite irriterad på någon och då känns det mycket lättare. Det är mycket bättre att förlåta än att hata för hatet stoppar möjligheten för vänskap och det är något som man ska skatta högt.   Det finns appar för detta om du vill att någon annan läser upp fraserna för dig. Googla på kärleksfull vänlighet!

Kommentera