I slutet av det färgstarka 80-talet bodde jag i Oslo. Jag, mina vänner och våra axelklaffar jobbade på restaurang/nattklubb och levde runt i stadens nöjesliv. Det var en underbar tid och den nya staden bjöd både på nytt språk och en del nya vanor. Bland annat denna…

På natten efter jobbet som slutade runt 04 beställde vi ofta bord på en av stadens nattöppna restauranger, Søstrene Larsen som stängde kl 06. Där satt vi och dinerade på morgonkvisten och det dracks både öl & vin. Stämningen var ofta hög trots tiden på dygnet och vi hade verkligen jättekul! En av mina absoluta favoriträtter på  Søstrene Larsen var ”Lille Blomst”, gratinerad blomkål med bacon och ostsås. Detta var dessutom en av deras bästsäljande rätter. Idag åt vi ”Lille Blomst” till middag och det är en stor favorit hos våra barn. Kanske det kan bli det även för dina. Receptet kommer här:

Lille Blomst

½ Blomkål/person
½ pkt Bacon/person

Bechamelsås med ost:
Smör
Mjöl
3-5 dl Mjölk
ca 2 dl Riven lagrad ost
Salt
peppar

Förkoka blomkålen ca 10 minuter så att den blir lite mjukare. Knaperstek bacon i små bitar, jag brukar klippa med sax. Om man är förtjust i broccoli går det bra att blanda, förkoka då den med.
Gör en bottenredning på smör och mjöl, späd med mjölk. Blanda i osten och smaka av med salt och peppar. Gör rikligt med sås, den gör halva rätten. Gratinera i ugn 175 grader ca 20 minuter.

Smaklig spis!

One thought on “Lille Blomst- Gratinerad blomkål

  1. Tänker alltid på dig och Elin när jag äter detta :).
    Åt faktiskt det för ett par helger sen.. inte så smart insåg vi sen när stackars Edith låg och pruttade hela natten lång ;), så inget mer sånt så länge jag ammar.. hehe. Men gott var det. kram

Kommentera