Så här får du ditt  te att smaka som bäst.

Hur man bereder te

* Tips när du brygger te flera gånger med samma teblad. Brygg med låg temperatur första gången. 80 grader för oolong och 70 grader för vitt te. Du kan sedan öka temperaturen vid nästkommande bryggningar.

Temperatur när du bereder te

Grönt te, vitt te och oolong te blir beskt om du bereder det med för hög temperatur. Anledningen till det är att det frigörs mer beska ämnen vid hög temperatur. Enklaste sättet att få rätt temperatur är att använda en vattenkokare med ställbar temperatur.

Tid som tebladen får dra

Teet smakar beskt och för kraftigt om det får dra för länge. Tiden är lika viktig som temperaturen. Följ anvisningarna på ditt te.

När det gäller vitt te kan man låta det dra lite längre. Det är inte helt enkelt att få ut all smak ur det vita teet. (Men se då till att temperaturen inte är högre än 70°C.)

Rooibos te innehåller inget koffein så det kan du låta dra hur länge som helst. 8-10 minuter brukar vara lagom. Samma sak med yogi te. Men tiden för yogi te kan ökas till en halvtimme.

Dosera rätt

En tesked svart te väger kanske tre gånger så mycket som en tesked vitt te. Se därför tabellen ovan som en grov rekommendation. Prova dig  istället fram för att hitta den mängd som passar dig.

Tips: Var försiktig med svart te, för mycket teblad kan ge en för kraftig smak. Och med vitt te är det tvärtom, där ska du inte snåla med tebladen för då är risken stor att det bara smakar varmvatten.

Till sist när det gäller temängd. Brygger du oolong ska du använda riktigt mycket teblad under kort tid. Då får du det godaste teet.

Använd rätt storlek på tesil

Tebladen måste kunna utvecklas ordentligt. Så du bör använda tekanna eller en stor tesil (de man köper på Ikea är alldeles för liten).

Mjukt vatten ger godaste teet

Ett mjukt friskt vatten frigör den godaste smaken ur ditt te. Har du väldigt kalkrikt vatten bör du överväga att skaffa ett vattenfilter.

Förvaring av te

Förvara alltid ditt te i en tättslutande teburk.

Goda teer och tillbehör hittar du i teshopen E-tea tehandel på www.etea.se

Kommentera