En grundförutsättning för att du skall kunna vara frisk är, att du har rätt pH-balans i din kropp. Och ett enkelt sätt att kontrollera om du har rätt pH-värde är att testa din morgonurin. Den bör ha ett pH-värde över 7,2, då kan kroppen lättare göra sig av med det som försurar och ditt immunförsvar fungerar bättre.

Här är några av många anledningar till varför du bör bli mer basisk.

Försurning av kroppen medför att upptagandet av syre som är så viktigt för ämnesomsättningen och uppbyggnaden av vävnader minskar. Syrebrist hos celler är en grogrund för cancer. (Denna upptäckt har Dr. Otto Warberg bland annat fått nobelpris för.)

Syraöverskott anses dessutom vara muskelnedbrytande (förbränner aminosyror), och ökar risken för insulinresistens.

Frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda skapar en sur reaktion. Minska risken för kroppslig försurning och bli mer basisk.

Ät och drick grönt!

Tänk spenat, broccoli, bladsallad, ruccola, gröna bönor, grön paprika, avokado och gurka. Dessa är rika på näring, klorofyll, vitaminer, alkaliska salter, fibrer och alkaliska mineraler. Mixa underbara drinkar på blad (alla buskar som bär frukt brukar man kunna äta), bär och vatten. Det är ett enkelt sätt att få i sig mycket grönt. Jag brukar köra färsk spenat och hallon i mixer med lite vatten, supergott!

Ät rätt frukter!

Socker är starkt syrabildande och frukt innehåller mycket socker, mer än man tror. Och även om frukt innehåller en del bra vitaminer gör det oftast mer skada än nytta om kroppen är sur. Undantagen är frukter med lågt sockerinnehåll som t ex grapefrukt, citron och lime. Citrusfrukter är sura i sig men innehåller basiska ämnen som frigörs i kroppen.

Undvik raffinerat socker!

Raffinerat socker är socker som hettats upp för att få en finare struktur och därmed påverkar jäsning och hållbarhet på ett positivt sätt. Men under processen försvinner vitaminer och mineraler och det som blir kvar är det som kallas för ”tomma” kalorier. Alla raffinerade produkter bör undvikas.

Träna!

Fysisk träning är positivt, den rensar ut överskott av syra genom svettning, (svett är surt).

Odla själv eller köp ekologiskt!

En hel del örter är basiska och kan tas som tillskott eller som teer. Många örter är även bra på att binda tungmetaller som kan finnas lagrade i kroppen. Exempel på bra örter är: brännässla, åkerfräken, nyponpulver, luzern, johannesört och anis. Odla dina egna grönsaker själv eller köp ekologiskt. Dom anses överlag bli mer basiska, beroende på jordmån, näringsämnen med mera.

Gör en detox

En rivstart in i ditt basiska liv kan vara en detox. Det finns många olika kurer men den gemensamma nämnaren är att göra kroppen mer basisk.

Jag gjort en sajt för dig som vill ha inspiration, råd och tips om detox. Härliga detoxrecept hittar du på Let´s go detox.

Tänk på att där det inte krävs någon insats finns det heller ingen vinst. Lycka till!

 

Kommentera