DJUPRENGÖRANDE RENGÖRINGSPASTA MED NÄSSELPULVER OCH ZINKOXID

100 g (ca 75 ml)
4 G ZINKOXID
5 G EKOLOGISKT NÄSSELPULVER
20 G VIT KAOLINLERA
40 G RASSALLERA
30 G EKOLOGISK JOJOBAOLJA (34,5 ml)
1 G (CA 25 DROPPAR) ETERISK OLJA ATLASCEDER

Om du har fet hy, stora porer eller acne, kan du prova den här rengöringspastan med nässelpulver som är sammandragande, och zinkoxid som både dämpar irritation och har en antiseptisk effekt.

Blanda först ihop de torra ingredienserna. Häll sedan i jojobaoljan och arbeta ihop massan till en slät pasta. Låt det ta en liten stund, så får du till slut rätt konsistens. Tillsätt gärna eterisk olja, till exempel atlasceder som är särskilt bra mot akne och samtidigt förlänger rengöringspastans hållbarhet.

Förvara i en 75 ml PET-burk, som gör det lättare att komma åt rengöringspastan. Den håller några månader om du är noga med att inte få ner i fukt i burken.

Använd gärna en liten spatel eller skaftet på en sked för att fiska upp rengöringen. Du behöver ungefär en ärtas storlek till ansiktet. Lägg rengöringspastan i handflatan och lös upp den i lite vatten, massera försiktigt ansiktet (undvik ögonen) och skölj av.

Det fina receptet är hämtat från Organic Makers, en av mina favoritbutiker på ekologiska produkter för hud & hår. De säljer alla ingredienser till den helt underbara rengöringspasta.