Gurkmeja – Antiinflammatorisk, antioxidativ och leverrenande

Gurkmeja är ett av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns. Inom ayurveda används gurkmeja bland annat för att rena levern, stärka matsmältningen och mjuka upp ömmande leder. Tack vare curcuminets leverrensande funktioner är gurkmeja effektiv vid förebyggandet av sjukdomar och vissa typer av cancer. Gurkmeja minskar även sötsug, motverkar artrit, boostar immunförsvaret och stärker din bindväv.
Blanda gärna gurkmejan med mandelmjölk, kokosmjölk eller annan mjölk för det tar bort den skarpa smaken. Den kan användas i all matlagning och även upphettas utan att förlora sin effekt.

Recept på Guldmjölk

Gurkmejapasta
1/2 dl gurkmeja (finmald gurkmeja)
1 1/2 – 2 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
Gör så här:
Börja med att koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i cirka 10 minuter.
Håller ca 2 veckor i kylskåp.
Guldmjölk
1 tsk gurkmejapasta
3 dl valfri, osötad mjölk (tex havremjölk, mandelmjölk, kokosmjölk) Jag använder ekologisk havredryck.
ca 1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk flytande vaniljextrakt
en nypa cayennepeppar
en nypa svartpeppar
1 tsk ekologisk, kallpressad kokosolja
1/2 tsk honung
Gör så här:
Låt 1 tsk gurkmejapasta sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värme under omrörning i någon minut tills drycken börjar ryka. Tänk på att måttet för kardemumma kan variera beroende på om du maler kardemumman själv eller köper färdig. Ta lite i taget och smaka av. Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tsk kokosolja samt 1/2 tsk honung. Söta mer efter behag.
Servering:
Drick omedelbart och rör om då och då. Guldmjölk kan med fördel drickas 1-2 gånger om dagen, gärna på kvällen. Den varma mjölken lugnar nervsystemet och hjälper dig att slappna av. Jag tycker den här guldmjölken är jättegod!

23 anledningar att äta gurkmeja varje dag

 1. Stark antioxidant och extra rik på järn, kalium, mm. Studier visar att gurkmeja stärker effekt av vitamin E och D3.
 2. Har antiinflammatoriska egenskaper mycket tack vare curcumin, det som ger den gula färgen.
 3. Verkar bakterie, svamp, parasit och virushämmande.
 4. Boostar immunförsvaret.
 5. Har i studier visat sig motverka och minska olika typer av cancerceller bland annat bröstcancer, lungcancer, prostatacancer mm.
 6. Renar lever och har i studier visat sig förhindra fettlever p g a kost.
 7. Stärker galla.
 8. Minskar oxidativ stress.
 9. Motverkar ömma leder och har i studier minska svullnad hos människor med ledgångsreumatism.
 10. Motverkar och minskar symptom vid artrit.
 11. Stärker bindväv.
 12. Hjälper tarmar och hela matsmältningssystemet.
 13. Lugnar nerver och verkar avstressande. Har i studier visat sig verka bra mot exempelvis depression.
 14. Syresätter hjärnan.
 15. Stärker muskler.
 16. Ökar cellförnyelse och stärker cellernas väggar.
 17. Balanserar blodsocker och förebygger diabetes.
 18. Minskar sötsug.
 19. Förhindrar övervikt.
 20. Minskar farliga blodkolestrol.
 21. Har i studier visat sig blockera bildning av AGE-komplex vilket skadar vävnader vid blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
 22. Minskar benskörhet.
 23. Renar blodet.

Vid utbrändhet – boosta kroppen med curcumin

Gurkmeja är en av naturens supermediciner. Den har använts i långa tider i traditionell folkmedicin för att behandla inflammatoriska åkommor. Det är en kraftfull antioxidant, dvs den motverkar oxidation på celler och vävnader i kroppen. Något som minskar belastningen på våra kroppar och gör det möjligt för våra celler att förnyas.

Läs mer här. 

Rekommenderad dagsdos

Den rekommenderade dagsdosen, enligt forskningslitteraturen, är en matsked per dag för att få önskad effekt. Det är lagom att börja med 1-2 teskedar per dag.

Alternativ

Om du vill ta del av gurkmejans många läkande egenskaper men inte orkar eller vill göra din egen guldmjölk kan du köpa gurkmeja med tillsatt svartpeppar i kapsel.

Biverkningar

Som med allt man stoppar i sig kan det ge biverkningar om man överdoserar. Äter man väldigt stora mängder kan man få magbesvär och illamående. Personer med magsår bör rådgöra med sin läkare först. Gurkmeja kosttillskott är inte heller att rekommendera för gravida och ammande kvinnor.

Kuriosa

Curcumin är den aktiva ingrediensen i gurkmeja. Lägg till svartpeppar till gurkmeja och det ökar curcuminets biotillgänglighet med 1.000 gånger, detta på grund av den heta beståndsdelen Piperin som finns i svartpeppar. Just det, genom att blanda gurkmeja och svartpeppar ökar du kroppens upptag av gurkmeja med 2.000 %!

Rengöring

Gurkmeja lämnar luriga fläckar så var försiktig med kläder och annan omgivning när du hanterar den. Om du får en fläck av gurkmeja kan du testa detta recept på rengöring. Man kan använda det i princip hela hushållet där man vanligtvis brukar använda rengöringsmedel och ändå få exakt lika bra resultat.

Recept:
 • 1 dl ättiksprit
 • 2 tsk bikarbonat
 • Hett vatten att skrubba med

Kommentera