Världens bästa smulpaj med jordgubbar och rabarber

Pajer hör sommaren till, speciellt när de görs på sommarens bästa bär och rabarber och toppas med något läckert och naturligt sött. Den här nya favoriten ska stå inne i ugnen och gotta sig länge och väl – på låg temperatur så klart – och blir oemotståndligt god. Den serveras helst  med en klick vispad kokosgrädde och kanske några färska myntablad.

Recept
(4-6 portioner)

Smul – ”deg”
1 1/2 dl riven kokos
1 1/2 dl mandelmjöl
1 dl hel mandel
5 medjooldadlar, urkärnade. Medjooldadeln är den finaste och köttigaste av dadlarna, och en riktig njutning att stoppa i munnen. 
1 msk kallpressad kokosolja, smält
2 krm malen kardemumma
1 krm äkta vaniljpulver (valfritt)
1 krm flingsalt

Fyllning
1/2 liter jordgubbar
2 rabarberstjälkar
1 msk kallpressad kokosolja, smält

Till servering
Kokosgrädde
ev färsk mynta

Värm upp ugnen till 100 grader. Snoppa och skiva jordgubbarna. Ansa rabarbern och skär i tunna skivor. Blanda runt i en ugnsform tillsammans med oljan.
Mixa alla ingredienser till smultoppingen till ett smul i matberedaren. Det är extra gott om du har kvar lite större mandelbitar, så lägg gärna i de hela mandlarna sist och pulsa några gånger.

Fördela smulet över ugnsformen, och ställ in i mitten av ugnen. Baka i 60-70 minuter, tills smulet fått en lätt gyllene färg och fyllningen mjuknat – och allt doftar alldeles underbart.

Toppa pajen med färsk mynta och servera eventuellt med vispad kokosgrädde. Vill du inte det så äter du den bara som den är!

Smaklig spis!

Recept och bild är lånat från Food Pharmacy, bästa bloggen med antiinflammatorisk mat.