Julen är här!

Ja då var den äntligen här, julaftonen. Brasan är tänd och sonen har fått välja en julklapp under granen och sitter nu och bygger Lego. Per läser tidningen på sin nya Ipad och jag dricker kaffe, ute är det mörkt och superkallt. Vi har försökt få ut vår jamande katt i snön några gånger men hon tvärvägrar. Snart är det grötfrukost.

Tankarna går till den snälle rebellen, Karl Bertil Jonsson som Tage Danielsson berättar om i sin julsaga. Tänk om man kunde vara lite mer som honom. Tyvärr känns traditionen med alla klapparna under granen, barnens stora glädje och förväntningar svår att byta helt mot den goda gärningens sak. Men man kan ju ha det som målsättning att köpa mindre och mer genomtänkta saker och göra fler goda gärningar. Eller hur?

Tages berättelse om den snälle rebellen är ju ganska väl anpassad till 2000-talet med alla stödgalor vars nummer man kan ringa och pengar man kan skänka. Nu kanske inte alla kan avvara så mycket pengar men varje krona du kan skänka till förmån för någon annan bidrar till en bättre värld. Och idéerna på hur man kan bidra förnyas ständigt. I vissa affärer kan du vid betalning runda upp till förmån för olika ändamål, kan det göras enklare? Sms till Läkare utan gränser. Känslan av att ge gör dig verkligen gott, och det känns i magen när man gör något bra.
”Musikhjälpen” som är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen dubblerade sin insamling detta året, helt fantastiskt. Detta tyder på att vi blir mer och mer som Karl Bertil och faktiskt tänker lite mer på andra än på oss själva. Det går åt rätt håll.

Njut nu av din ledighet och dina goda gärningar (både kommande och gjorda).

Julen är här!

Läs mer om PLAN International och deras insatser för utsatta barn.

Kommentera