Idag är det Alla Hjärtans Dag!

och för många innebär det ännu en dag att fira någon man håller kär

Presenttips

Här hittar du bra Alla hjärtans dag presenter både till henne och honom.

LiveIT

Coolstuff

Bluebox

 

Varför vi firar?

Här i Sverige är det vanligt att skicka ett kort eller en present till Alla hjärtans dag. Men så har det inte alltid varit. Först under 1990-talet tog firandet fart i Sverige. Ivrigt påhejat av handeln. Och från att ha varit skeptiska skickar nu allt fler personer en present till sina bästa vänner.

Det är många som tror att Alla hjärtans dag är ett påfund från USA. Men i själva verket härrör seden från katolska kyrkan i England och Frankrike. I slutet av 400-talet hedrades martyren Valentius den 14 februari varje år.

Först under medeltiden kopplades Alla hjärtans Dag till kärlek och romantik. Valentindagen blev en fest där man skrev kort till sin käraste. Det äldsta dokumenterade kortet som finns kvar är från slutet av 1400-talet.

 Vem var Valentin?

Numera talar vi bara om Alla hjärtans dag, men tidigare och även utomlands är det Valentindagen. Men vem var han?

En berättelse handlar om en Valentin, som led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans hade vigt unga par mot kejsare Claudius vilja, för kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. I fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne från ”din Valentin”. Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på en tradition att skicka kort till varandra den 14 februari. Under medeltiden utvecklades en särskild valentinpoesi med rimmade kärleksbrev. Under 1800-talet var rikt utsirade valentinkort populära. Numera är korten ofta också skämtsamma.

Valentindagen var på sina håll både den första vårdagen och dagen då fåglarna bildade par inför sommaren. Man firade den kommande våren med att para ihop ungdomar inför sommarens lekar och danser. I Storbritannien har man firat Valentins dag sedan medeltiden. Pojkar och flickor blev den dagen låtsaspar genom lottning eller av slump. Man blev den andres Valentin under det kommande året. Pojken skulle uppvakta flickan som en riddare, ge henne presenter och hon skulle vara hans dam. Man vet också att den engelske ambassadören i Sverige utsåg drottning Kristina till sin ”Valentin” 1654.

 

 

Tack för att du finns älskling! (Chokladen kommer)

Kommentera