Dagens middag är en helt gudomlig fiskrätt där vitlök gifter sig med parmesan. Detta är en av mina absoluta favoriter. Per tillagar alltid och sedan njuter vi tillsammans med vitt vin i glaset, idag Lindeman.

Beräknat för 4 portioner
0,8 kg     piggvarfiléer
1 st     citron, saften av
salt och peppar

750 g     fryst bladspenat
1 st     gul lök, finhackad
2 klyfta(or)     vitlök, skivade
2 msk     vitt vin
salt, peppar och socker
olja och smör

Sås:
1 msk     smör
0,5 st     gul lök, finhackad
1 msk     färsk timjan, grovhackad
1 msk     mjöl
3 dl     mjölk
2,5 dl     grädde
1 dl     parmesan, riven
2 st     äggulor
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Torka av filéerna med hushållspapper. Salta, peppra och droppa citronsaften över dem. Låt dem sedan ligga och dra i rumstemperatur i ca 30 min.

Låt spenaten tina och fräs den sedan med löken och vitlöken i lite olja och smör. Häll på vinet och låt det koka i ca 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och socker.

Fräs löken och timjanen i lite smör. Pudra över mjölet och häll på mjölk och grädde. Låt det koka i ca 10 minuter. Dra av kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten och äggulorna. Smaksätt med salt och peppar.

Smörj en ugnsfast form. Lägg lite spenatblandning i botten och varva sedan filéer och spenatblandning med varandra. Häll på såsen och låt rätten bakas i ugnen i ca 15-20 minuter till dess att den fått en fin brun färg.

Servera med pressad potatis.

Detta receptet är lånat Från Tina Nordström som tillagar rätten med bergtunga, i vår kokbok (Havets läckerheter) från Thomas Tengby ska den vara med sjötunga. Allt är lika gott, ta den fisken du gillar mest.

Smaklig spis!

2 thoughts on “Gudomlig florentinsk piggvar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *