Rödbetsburgare med extra allt
4 rejäla burgare

1 msk chiafrön + 3 msk hett vatten
4 medelstora rödbetor (ca 300 g)
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 dl havregryn
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Örtmajo:
1 dl raw majonnäs (se recept  här intill)
1 näve valfri ört, eller 2 små nävar olika örter (t.ex. basilika och persilja)

Till servering:
Salladsblad

Snabbpicklad rödlök:
1 rödlök
1 dl vatten
2 msk vit- eller rödvinsvinäger
1 krm salt

Cashew coleslaw:
½ dl cashewnötter (20 g)
½ dl kallpressad olivolja
1 msk honung
1 msk ljus tahini
2 msk färskpressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
4 morötter (grovt rivna)
½ rödkålshuvud (finstrimlat)

  1. Värm ugnen till 100 grader. Blanda chiafrön med hett vatten och låt svälla i fem minuter. Skrubba och finriv rödbetorna. Skala och finhacka löken, skala och riv vitlöken.
  2. Blanda samman alla ingredienser till burgarna väl. Låt smeten stå och svälla i 30 minuter. Forma smeten till fyra stora burgare (eller flera mindre). Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen i 25 minuter. Låt svalna något före servering.
  3. Gör majonnäsen (se instruktioner nedan) och rör ner örterna.
  4. Pickla rödlöken genom att skala och skiva löken mycket tunt och lägg i en värmetålig skål. Koka upp vatten, vinäger och salt och häll det över den skivade löken.
  5. Låt stå i 30 minuter (eller 15 minuter om du har en skål med lock). Krama ur löken och häll av den överflödiga vätskan.
  6. Gör cashew coleslawn. Lägg cashewnötterna i en skål, täck dem med vatten och låt de ligga där i minst fyra timmar. Skölj sedan nötterna och lägg dem i en mixer tillsammans med olivolja, honung, tahini, pressad citron och en skalad krossad vitlöksklyfta.
  7. Tillsätt vatten och kör i mixern i cirka 1 minut tills allt är härligt krämigt. Skrubba och skala morötterna och finstrimla rödkålshuvudet.
    Rör ihop morötter, kål och cashewsås i en skål.

Raw majonnäs (ca 3 dl)
1 dl osötad sojadryck
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2–2 1/2 dl mild kallpressad rapsolja
Salt och svartpeppar

Mixa ihop sojadryck, senap och vinäger med stavmixer. Tillsätt oljan långsamt, i en fin stråle, medan du fortsätter mixa till en tjock majonnäs. Tillsätt eventuellt ytterligare en halv deciliter olja till medan du fortsätter mixa för en fastare majonnäs.

Receptet på den smaskiga burgaren är från Food Pharmacy och finns i deras fina kokbok.